Gastronormbak: vaste waarde in de horeca

De gastronormbak is een container die speciaal gemaakt is voor het gebruik in de horeca. Met name in de keukens van hotels, restaurants en cafés, maar ook in bijvoorbeeld bakkerijen, worden dergelijke containers veelal gebruikt voor het maken en opslaan van eten. Iedereen die wel eens in een professionele keuken heeft gewerkt zal wel eens een gastronormbak in zijn handen hebben gehad, maar lang niet iedereen weet waar de naam gastronorm eigenlijk vandaan komt. Naast deze informatie zullen we je in dit artikel ook wat meer vertellen over de verschillende zaken waarmee je rekening dient te houden wanneer je een gastronormbak, of een hele set gastronormbakken, gaat aankopen. Wat heb je nodig, wat zijn belangrijke kwaliteitsaspecten om op te letten en op welke kosten moet je rekenen als je jouw keuken wilt voorzien van een handige voorraad van deze professionele voedselcontainers. 

Waar staat gastronorm voor?

Het woord gastronorm is een combinatie van gastronomie en norm. Daarmee is eigenlijk alles gezegd. Gastronorm is een standaard, of norm, voor bakken waarin we in de professionele keuken (gastronomie) voedsel bewaren en bereiden. In de branche wordt gastronorm ook wel afgekort met GN. Gastronorm is ooit in Zwitserland ontstaan en is na verloop van tijd ook in de rest van Europa aangenomen. Het grote voordeel van de gastronormbak is dat de afmetingen van deze bak gestandaardiseerd zijn. Zodoende weet je als kok zeker dat de bak die jij gebruikt ook in je oven past, of in je koeling. Dankzij de gastronorm hoef je dus als horecaondernemer bij de aankoop van diverse benodigdheden voor in de keuken geen rekening te houden met de maatvoering van allerlei verschillende merken en onderdelen. Zie je gastronorm, dan weet je dat het past. 

Het gemak van de gastronormbak

De eigenschap van de gastronormbak dat hij is afgestemd op de andere bakken en apparaten in jouw keuken heeft zo zijn voordelen. Niet alleen is het gemakkelijk in gebruik, maar ook zorgt een dergelijke afstemming ervoor dat je veiliger en hygiënischer kunt werken. Een ander voordeel van de gastronormbak is dat hij door de gestandaardiseerde afmetingen perfect stapelbaar is. Dit heeft met name zo zijn voordelen wat betreft de ruimte die je in je keuken moet reserveren voor het opslaan van lege bakken en dergelijke. De gastronormbak is beschikbaar in een aantal verschillende maten, waarbij een maat kleiner steeds een halvering van de bak inhoudt. Zodoende is elke bak stapelbaar en passen kleinere bakken als matroesjka poppen in de grotere bakken. Zo kunt u met de oppervlakte van een enkele grote bak een gehele set aan gastronormbakken opbergen. Wel zo handig in horeca keukens waar ruimte vaak schaars is! 

Een gastronormbak in verschillende materialen

De gastronormbak is beschikbaar in twee verschillende uitvoeringen. Er is de gangbare roestvrijstalen bak, maar tegenwoordig zien we ook steeds vaker de bak die gemaakt is van voedselveilig plastic. Het grote voordeel van de plastic gastronormbak is dat hij voorzien is van een deksel waarmee de container luchtdicht kan worden afgesloten zonder het gebruik van plastic folie. De roestvrijstalen uitvoering heeft dan weer als voordeel dat deze bestendig is tegen hoge temperaturen, waardoor hij gebruikt kan worden om bijvoorbeeld voedsel op te warmen in de oven. Voor een goede uitrusting van de professionele keuken is het dan ook aan te raden een combinatie van beide typen gastronormbak aan te schaffen.